De docente

excursie Bayreuth 2015

Eens in de 3 jaar gaan we met alle leerlingen op pad naar een pianofabriek in het buitenland. In Nederland worden geen piano's meer geproduceerd. Buurland Duitsland, toonaangevend in de pianobouw, heeft gelukkig nog een aantal kwalitatief zeer goede en wereldwijd vermaarde fabrieken. Zoals dat gaat in pianoland: over het algemeen worden we gastvrij ontvangen, mogen we het productieproces van A tot Z bekijken, krijgen we gedegen informatie en zijn we kei-kapot als we weer naar huis gaan. Want ook als het dagprogramma erop zit is er veel te beleven!

 

Dit jaar waren we in Bayreuth, bekend van de Wagner Festspiele. We bezochten Steingraeber, echt TOP !

 

Volg de link voor een fabrieksrondleiding,

Of bekijk de impressie van de reis die Simon Jorritsma, docent, heeft gemaakt. In de fabriek mochten we, begrijpelijk, niet filmen.

Ik bedoel, dan bouw je zo een Steingraeber na;-)  (niet-dus)

 

 

Hout en Meubilerings College Amsterdam

Het Hout en Meubilerings College in Sloterdijk Amsterdam, HMC, is een zelfstandige MBO vakschool.

 

De opleidingen die hier samen komen vormen een combinatie van traditioneel vakmanschap met een duidelijk creatieve inslag. Het ambacht heeft hier een plek. Denk aan: meubelmaken, meubelstofferen, creatief vakman (hoeden schoenen tassen), jacht en botenbouw, interieur en advies en Pianotechniek.

 

Ik vorm met 2 collega's het 3 koppige docententeam dat de leerlingen Piano in 3 jaar tijd (hopelijk) toebrengt naar een diploma.

 

De eerste 2 jaar krijgen de leerlingen kennis van de piano, wat betreft constructie, gebruikte materialen, werking van het mechaniek en stemmen. Ook trainen ze allerlei handelingen, vaardigheden die je nodig hebt als technicus om een piano te kunnen reviseren.

 

De lessen die ze op school leren worden op stage in praktijk gebracht en aangevuld met de ervaring die een erkend leerbedrijf in huis heeft.

 

Het laatste 3de leerjaar beslaat vleugeltechniek; ook hier vormt theoretische kennis en kunde, in de vorm van afregelen , stemmen, en intonatie de hoofdmoot.

stemles voor de doe-het-zelvers ;-)